Kervan
Medine’de kıtlık vardır ve insanlar yiyecek temini noktasında sıkıntı yaşamaktadırlar. O sıralarda herkesin gözü Medine’ye yaklaşan kervandadır.
İmtihanda budur ya, bu kervan tam olarak Cuma vaktinde ve insanlar mescidde iken Medine’ye giriş yapar. O an yaşananları bize Cabir ibn Abdullah (ra) şöyle anlatır;
“Biz Resulullah ﷺ ile birlikte (Cuma) namazı kılacağımız sırada (Şam tarafından) yiyecek yüklü bir kervan geliverdi. İnsanlar o kafileye doğru yönelip gittiler. Nihayet Resulullah ﷺ ‘in beraberinde on iki kişiden başka kalmadı. Onun üzerine işte şu ayet nazil oldu:
“Onlar bir ticaret yahut bir oyun, bir eğlence gördükleri zaman ona yönelip dağıldılar da, seni ayakta bıraktılar. De ki: Allah’ın yanındaki, eğlenceden de, ticaretten de hayırlıdır ve Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır” Cuma Suresi – 11.Ayet (Buhari-944)
Bu hadise başta tacirler olmak üzere, bütün insanlar için büyük mesajlar içermektedir.
1) İmtihan rastgele bir zamanda şans eseri olarak başımıza gelen bir şey değildir. Anı dahi belirlidir. Şartların en zorlayıcı olduğu anda beliriverir. Uzun zamandır açlığın olduğu şehire, kervan neden diğer altı gün değilde cuma günü gelmiştir. Üstelik cuma gününün diğer vakitlerinde değildir de tam cuma namazı vaktindedir.
2) Bu anları feraset sahibi az sayıdaki insan hemen idrak eder ve sabretmeleri karşılığında nadide bir konuma ulaşırlar.
3) İnsanların belirli bir tabiatları vardır ve onları yönetenler bunların bilincinde olarak hareket etmelidirler.Burada bahsedilen insanlar sahabe olmalarına rağmen, Resulullah ﷺ ‘i ayakta bırakarak gitmişlerdir. (Burada sahabeye dair tahkir edici bir ifadede bulunmamaktayız. Onlar en değerlilerimizdir.)
4) İnsanoğlu unutkandır. Kalbi anlık olarak değişiverir. O yüzden Resulullah ﷺ ‘in sık yaptığı dua olan;”يا مقلِّبَ القلوبِ ثَبِّتْ قلبِي على دينِك””Ey kalpleri evirip çeviren Rabbim, kalbimi senin dinin üzerine sabit kıl” duasını sıkça yapmalıdır.
Vesselam.