Ömer’in Kıskanması
Eskiden yaz günlerinde bile olsak düğün evine, eşten dosttan topladığımız bir araba yorgan taşırdık.
O yorganları kullanarak, gelin evinin kapısından gelin arabasının kapısına kadar içerisini kimsenin göremeyeceği bir koridor oluştururduk.
Böylece erkeklerin gelini, gelinliği ile görme ihtimali olan tek yerde de gelinin mahremiyetini korurduk.
Şimdilerde ise bırakın yorganı, gelin düğün salonunun bir başından bir başına kadar arzı endam ediyor yetmiyor insanların görebileceği yüksek bir yerde saatlerce oturuyor, bir de aman ha görmeyen kalmasın diye dev ekranlara görüntüsü yansıtılıyor. Herhalde pek yakında anı olsun diye çıkışta herkese de gelinin bir adette fotoğrafı verilir.
Neyse kimsenin özgürlüğüne dokunmadan bu durum ve benzeri durumlar ile karşılaştığımda aklıma gelen Resulullah ﷺ ile Ömer (Ra)’ın hadisesini sizlere aktararak sözün ahlakını koruyayım. Belki birileri anlar da Ömer gibi adam olmaya çalışırlar. Haya, kıskanma, sakınma gibi kelimelerin insanda bir haslet olması gerektiğini anlarlar.
“Resulullah ﷺ ‘in yanında iken, Resulullah ﷺ;
Uyurken kendimi cennette gördüm. Bir kadın bir sarayın yanında abdest alıyordu,dedi.
Bu saray kime aittir, diye sordum.
Ömer ibni hattab (ra) aittir, dediler.
Onun kıskançlığını hatırladım ve geri döndüm.
Ömer (ra) ağladı ve dedi ki;
Sana karşı kıskanç mıyım ya Resulullah ﷺ?”
Selametle…
بيْنا نَحْنُ عِنْدَ رَسولِ اللَّهِ صلَّى اللهُ عليه وسلَّمَ، إذْ قالَ: بيْنَا أَنَا نَائِمٌ رَأَيْتُنِي في الجَنَّةِ، فَإِذَا امْرَأَةٌ تَتَوَضَّأُ إلى جَانِبِ قَصْرٍ، فَقُلتُ: لِمَن هذا القَصْرُ؟ فَقالوا: لِعُمَرَ بنِ الخَطَّابِ، فَذَكَرْتُ غَيْرَتَهُ فَوَلَّيْتُ مُدْبِرًا، فَبَكَى عُمَرُ وقالَ: أَعَلَيْكَ أَغَارُ يا رَسولَ اللَّهِ!
الراوي : أبو هريرة | المحدث : البخاري | المصدر : صحيح البخاري
الصفحة أو الرقم: 3242 | خلاصة حكم المحدث : [صحيح]